A Székelyföldnek legszebb, legérdekesebb s minden tekintetben legkitünőbb részét kétségtelenül Háromszék alkotja. És ezen elsőségi osztályozás ugy természeti szépségeire alkalmazva, – mint erkölcsi értelemben is áll (…) ha a természet áldásos kincseiben bővelkedik: erkölcsi becsben méginkább tulszárnyalja honunk minden más vidékét; igen, mert e szék minden időben a hősök hazája volt” – írta Orbán Balázs Háromszék vármegyéről, a mai Kovászna megye elődjéről.

Nemcsak méltató, elismerő szavak ezek, hanem köteleznek is, hiszen csak az a nép tud jövőt építeni, amelyik ismeri és tiszteli a múltat, tanul az elődök sikereiből és kudarcaiból. Kétségtelen, hogy Orbán Balázs szavai ma is érvényesek, hiszen Háromszék Székelyföld egyik leggazdagabb, legszebb vidéke. Nemcsak ásványvizeink, jó termőföldjeink, érintetlen havasaink, hanem az innen származó kiemelkedő személyiségek, kiváló szakemberek is messzire vitték Háromszék hírét, míg az idelátogatókat a háromszéki vendégszeretet nyűgözte le a táj szépsége mellett.

Ez Háromszék, az otthonunk. Az ásványvizek vidéke. A kúriák földje. A burgonya, a pityóka hazája. Mesék, mondák, legendák  helyszíne. Dózsa György, Mikes Kelemen, Kőrösi Csoma Sándor, Bod Péter,Gábor Áron, Barabás Miklós, Benedek Elek, Kiss Manyi, Szabó Kati és még számos ismert és elismert tudós, művész, sportoló szülőföldje.

Háromszék, az otthonunk, Székelyföld legtávolabbi, Észak-Erdély délkeleti része, délnyugaton az erdélyi Szászföld és délkeleten a román Ókirályság közé ékelődik. Területe alig több mint 3700 négyzetkilométer, 5 város, 40 község, összesen 123 falu teszi ki a mai Kovászna megyét. Magassága 468 métertől (Ágostonfalva melett) 1777 méterig (Lakóca csúcs) terjed.

A megyeszékhely Sepsiszentgyörgy, Erdély legnagyobb magyar többségű városa. Háromszék fővárosa nemcsak a megye gazdasági és kulturális központja, hanem székelyföldi és erdélyi viszonylatban is meghatározó település. Otthont biztosít a hagyományőrzésnek, de a haladó szellemiségnek is, egyaránt nyitott a klasszikus és a kortárs művészet felé. Itt található a Székely Nemzeti Múzeum, de a városban működik a Magma Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér is,  több mint hatvanéves múltra tekint vissza a nemzetközi hírnevet szerző Tamási Áron Színház, a néptánckultúrát ápoló, de új kifejezési formákat is kereső Háromszék Táncegyüttes, itt alapították meg Erdély egyetlen mozgásszínházát, az M Stúdiót. A város jelképévé váltak a Kós Károly álta tervezett épületek, mind közül a Székely Nemzeti Múzeum épülete a legismertebb, de értékes műemléke a városnak a középkori vártemplom, a Lábasház, a Bazársor.

Kézdivásárhely a céhes város, Felsőháromszék központja, Orbán Balázs Háromszék Párisának nevezte. A Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa. Itt volt az ágyú- és hadianyaggyártás központja az 1848-49-es szabadságharc idején. A történelmi belváros és az azt körülölelő udvartérhálózat építészettörténeti emlék.

Kovászna az ezer forrás városa, leginkább az ásványvizekkel és a gyógyfürdőkkel kapcsolatosan említik,  itt található a Pokolsár, innen indul Közép-Európában páratlan ipartörténeti emléke a Kovászna-Komandó sikló és itt működik a nemzetközi hírű szívkórház. Ez Háromszék, az otthonunk.

Büszkék vagyunk, hogy 2007 óta megyénk saját címerrel rendelkezik, melynek alapelemeit az ősi székely motívumok és címerelemek adják. A kardot tartó páncélos kar határvédő őseink hősiességére, gyepűvédő voltára utal. A szív az áldozatkészség, a hazaszeretet szimbóluma. A ragyogó nap és a növekvő holdsarló a székely nemzet jelképe, „új székely címerként” is említik, amelyet 1437-ben adományozott a székelyeknek Zsigmond király. A három csillag az egykori három székely rendet – primorok, lófők, és közszékelyek – jelképezi, ugyanakkor utal a Háromszéket alkotó három székely székre is: Sepsi, Kézdi és Orbai. Ugyanezeket a jelképeket tartalmazza a megye zászlója is.

 
 
2012. augusztus 8., 09:52
 
 
2012. augusztus 1., 09:47
 
 
2012. július 21., 09:58
 
 
2012. július 15., 08:27
 
 
2012. június 27., 08:16
 
 
2012. június 25., 08:13
 
 


Ro-520008, Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii nr. 4, judeţul Covasna
tel: + 40 267 311 190, fax: + 40 267 351 228,
e-mail: office@haromszek.ro


  Események  
  Megyejárásról  
  Település  
  Fotógaléria  
Háromszék


A Pro Regio Siculorum Egyesület és a Kovászna Megyei Tanács közös projektje.